Jak zrobić czosnek marynowany w oleju?

Jak zrobić czosnek marynowany w oleju?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • czosnek
    • przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, świeży tymianek lub rozmaryn
    • olej rzepakowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Obierz ząbki czosnku bez rozgniatania.

2

Obranymi ząbkami czosnku wypełnij wyparzony słoiczek.

3


Do słoiczka dodaj przyprawy, np. liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, świeży tymianek lub rozmaryn.

4

W małym garnuszku rozgrzej olej rzepakowy. Wrzucony na jego powierzchnię listek laurowy powinien lekko skwierczeć. Czosnek w słoiczku zalej gorącym olejem i nałóż szczelnie pokrywkę.

5

Czosnek pasteryzuj przez 20 minut. Ostudź i przechowuj w lodówce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze