Jak zrobić dobry biszkopt?

Jak zrobić dobry biszkopt?

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 dużych jajek
    • 3/4 szkl. cukru
    • 4/5 szkl. mąki pszennej
    • 1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Z podanych składników przygotujesz biszkopt o średnicy ok. 24 cm.

2

Wymieszaj i przesiej obydwie mąki.

3

Nastaw piekarnik na temperaturę 160°. Oddziel białka od żółtek.

4

Zacznij ubijać białka. Pod koniec ubijania, kiedy białka zaczną sztywnieć, dodaj cukier.

5

Cały czas miksując, dodaj kolejno żółtka i wymieszaj.

6

Wsyp przesianą mąkę i krótko wymieszaj. Miksowanie od rozpoczęcia ubijania białek aż do wymieszania mąki nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut.

7

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wstaw do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu z ciasta patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy.

8

Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystudzeniu. Przed otwarciem obręczy tortownicy odkrój od niej ciasto małym nożykiem.

9

Po ściągnięciu obręczy przełóż biszkopt na talerz, odwracając go spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt, jeżeli nie jest potrzebny od razu, można przechować 1-2 dni w pojemniku na pieczywo.


Komentarze

Inne porady