Jak zrobić domową pastę tahini?

Jak zrobić domową pastę tahini?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g sezamu
    • 100 ml wody
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Sezam przesyp przez palce, aby ewentualnie wyciągnąć inne dodatki, które mogą się w nim znaleźć.

2

Przesyp sezam na patelnię. Smaż na wolnym ogniu 3-4 minuty. Dodaj szczyptę soli dla wzmocnienia smaku. Wlej odrobinę wody, aby zatrzymać proces smażenia.

3

Pozwól, aby sezam zmiękł od wody. Przełóż go do blendera i zmiksuj na gładką masę. Nie powinno trwać to dłużej niż 3-4 minuty.

4

Masę sezamową przełóż do miseczki i od razu podawaj, np. z hummusem. Możesz też przełożyć pastę do słoiczka i przechowywać w lodówce do 4 dni.


Komentarze

Inne porady