Jak zrobić domowe frytki?

Jak zrobić domowe frytki?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Przygotuj olej do smażenia i kilka dużych ziemniaków. Wybierz odmianę ziemniaków z dużą zawartością skrobi np. tajfun, bryza lub ibis.
2 Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Jeżeli nie będziesz smażyć frytek od razu, włóż pokrojone ziemniaki do posolonej zimnej wody. Przed smażeniem wysusz dokładnie frytki papierowym ręcznikiem.
3 W garnku rozgrzej olej do ok. 110°. Do oleju wrzuć frytki i smaż przez 6-7 min.
4 Podsmażone frytki wyciągnij na ręcznik papierowy, a następnie dokładnie osusz i przestudź.
5 Rozgrzej ponownie olej tym razem do 175°. Wrzuć przestudzone frytki i dosmaż na rumiano.
6 Gotowe frytki wyciągnij na ręcznik papierowy osusz, posól i podaj.

Komentarze