Jak zrobić domowe gnocchi?

Jak zrobić domowe gnocchi?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze przestudź i obierz ze skóry. Następnie zmiel kilkakrotnie w maszynce do mięsa lub ugnieć starannie tłuczkiem. Rada: młode ziemniaki nie nadają się do przygotowania gnocchi, ponieważ wchłaniają zbyt dużo mąki.

2

Ziemniaki wymieszaj łyżką z mąką, solą i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Im mniej mąki użyjesz, tym lżejsze i delikatniejsze otrzymasz gnocchi.

3

Gotowe ciasto podziel na 10 równych części i z każdej uformuj wałeczek o szerokości ok. 2 cm.

4

Wałeczki pokrój na ok. 2 cm kawałki i oprósz mąką, aby nie sklejały się podczas gotowania.

5

Przygotuj na kluseczkach charakterystyczne dla gnocchi karby. Możesz przeturlać kluseczki po widelcu odwróconym grzbietem do góry. Możesz również odcisnąć kształt karbów w kluskach od góry, przy pomocy widelca.

6

Gnocchi gotuj w osolonej wrzącej wodzie. Jednorazowo wrzucaj niewielką ilość klusek, aby się ze sobą nie sklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij łyżką cedzakową i odsącz. Gnocchi przechowuj w zamrażalce nie dłużej niż 12 godz. Zamrożonych nie rozmrażaj, tylko od razu wrzucaj do gotującej się wody.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

Inne porady