Jak zrobić domowe kopytka?

Jak zrobić domowe kopytka?

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    • 1 szkl. mąki
    • 2 jajka
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Ziemniaki ugotowane w mundurkach przestudź i obierz ze skóry. Następnie zmiel je kilkakrotnie w maszynce do mięsa lub ugnieć starannie tłuczkiem. Aby ciasto lepiej się ugniatało, używaj ziemniaków całkowicie wystudzonych (mogą być ugotowane dzień wcześniej).

2

Ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i jajami.

3

Dokładnie wyrób ciasto rękoma, aż do uzyskania gładkiej i zwięzłej masy.

4

Ciasto podziel na  4 części.

5

Z każdej części uformuj wałeczek o szerokości ok. 3 cm i spłaszcz go nożem.

6

Wałeczek pokrój ukośnie na 3 cm kawałki.

7

Kopytka gotuj w osolonej wrzącej wodzie. Jednorazowo wrzucaj niewielką ilość kluseczek, aby się ze sobą nie sklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij łyżką cedzakową i osącz.


Komentarze

Inne porady