Jak zrobić domowe lody?

Jak zrobić domowe lody?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do zrobienia lodów w domu wystarczy trochę śmietanki 36%, serek mascarpone (lub inny naturalny twarożek bez soli), cukier puder i dowolny dodatek smakowy (np. czekolada, kakao, owoce w dowolnej postaci lub syrop smakowy). Ważne są proporcje podstawowych składników lodów. Ilość mililitrów śmietanki powinna równać się ilości gramów serka (np. 100 ml śmietanki i 100 g serka). Ilość pozostałych składników jest dowolna.

2

Śmietanę ubij z cukrem pudrem.

3

Serek rozetrzyj z odrobiną cukru i połącz z bitą śmietaną. Do masy wmieszaj delikatnie dodatki smakowe.

4

Jeżeli nie masz foremek na lody, użyj małych foremek do pieczenia (na pewno są odporne na duże różnice temperatur). Foremki wyłóż folią spożywczą.

5

Przełóż do nich przygotowaną masę. Wypełnione foremki przykryj folią i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Lody przed podaniem powinny lekko zmięknąć w lodówce. Dzięki folii, lody możesz swobodnie wyciągnąć z foremek wprost na talerzyki.


Komentarze