Jak zrobić domowe paluszki?

Jak zrobić domowe paluszki?

  • 00:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g masła
    • 200 g mąki
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 1 żółtko

    Dodatkowo:

    • 1 rozbełtane jajko
    • sezam
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Domowe paluszki upiecz ze zwykłego ciasta kruchego. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.

2

Z ciasta uformuj w rękach wałeczki, mniej więcej grubości pół centymetra.

3

Ułóż wałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je nieco skrócić, przecinając wałeczki z ciasta nożem do pizzy. Pomaluj paluszki rozbełtanym jajkiem.

4

Posyp paluszki sezamem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Paluszki są cienkie, więc pieką się bardzo szybko. Wyciągnij je z piekarnika, kiedy tylko się zarumienią.


Komentarze