Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. mleka
    • 1 żółtko
    • 3 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej (może być też 1/2 łyżki)
    • 1 łyżka masła

    Dodatkowo:

    • laska wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj składniki i dodatki smakowe np. laskę wanilii. Możesz również część mleka zastąpić zagotowanymi, przetartymi owocami. Owoce powinny być przegotowane, w przeciwnym razie mleko może się zwarzyć.

2

Wlej do garnka 3/4 porcji mleka, dodaj przepołowioną wzdłuż wanilię, cukier i masło. Zagotuj.

3

Pozostałą część mleka wymieszaj z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Mąka musi być rozmieszana bardzo dokładnie, bez grudek.

4

Z zagotowanego mleka wyciągnij wanilię i energicznie mieszając dolej do garnka pozostałą część mleka z żółtkiem i mąką. Po wymieszaniu zagotuj budyń i na małym ogniu gotuj jeszcze przez 2-3 min. Podawaj po przestudzeniu lub na zimno.


Komentarze