Jak zrobić domowy jogurt?

Jak zrobić domowy jogurt?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do zrobienia jogurtu w domu potrzebujesz mleka, kilku łyżek jogurtu naturalnego (bez dodatku żelatyny) lub bakterii jogurtowych, garnka, termometru i kilku wyparzonych słoiczków.

2

Mleko podgrzej w garnku do temperatury 45-48°C.

3

Do kubeczka z jogurtem lub bakteriami jogurtowymi wlej trochę podgrzanego mleka i przelej do garnka z resztą mleka. Zamieszaj.

4

Przelej ciepłą mieszaninę do wyparzonych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki i wstaw do dużego garnka wyłożonego grubo ściereczkami. Dobrze zawiń słoiczki w ściereczki, przykryj i odstaw na godzinę. Po godzinie wyciągnij słoiczki ze ściereczek i postaw w chłodnym miejscu. Następnie schowaj je do lodówki.


Komentarze