Jak zrobić domowy majonez?

Jak zrobić domowy majonez?

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże żółtka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżka octu 5%
    • 1 szkl. oleju z pestek winogron
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz: 2 dużych żółtek, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę octu 5%, szklankę dobrego oleju (np. z pestek winogron). Przygotuj również wysokie naczynie (olej pryska na wszystkie strony) i mikser z jedną końcówką.

2

Do naczynia wlej żółtka.

3

Dodaj sól i cukier.

4

Dodaj łyżeczkę musztardy.

5

Zmiksuj żółtka z dodatkami.

6

Kiedy wlejesz już pół szklanki oleju, do majonezu dodaj ocet i wymieszaj.

7

Powoli wmieszaj pozostałą część oleju.

8

Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 2–3 dni.


Komentarze