Jak zrobić domowy majonez?

Jak zrobić domowy majonez?

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże żółtka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżka octu 5%
    • 1 szkl. oleju z pestek winogron
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz: 2 dużych żółtek, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę octu 5%, szklankę dobrego oleju (np. z pestek winogron). Przygotuj również wysokie naczynie (olej pryska na wszystkie strony) i mikser z jedną końcówką.

2

Do naczynia wlej żółtka.

3

Dodaj sól i cukier.

4

Dodaj łyżeczkę musztardy.

5

Zmiksuj żółtka z dodatkami.

6

Kiedy wlejesz już pół szklanki oleju, do majonezu dodaj ocet i wymieszaj.

7

Powoli wmieszaj pozostałą część oleju.

8

Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 2–3 dni.


Komentarze

  • 2017-04-18 Monika ze Smacznej Strony

    Dziękujemy :) Bardzo nam miło :)

  • 2016-04-29 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Hmmm, to Pan namieszał :) Trzymamy kciuki za ten zrobiony majonez, a przy kolejnym razie proszę uważać na proporcje składników :) Pozdrawiamy gorąco :)

  • 2016-04-29 Sławomir Wers

    Zadzuzo dodałem octu. Dlatego dodałem 1lyzke wodę żeby zbić smak octu a potem wy konczylem olejem.

  • 2016-04-29 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Przygotowując majonez, trzeba koniecznie trzymać się proporcji składników i najlepiej ich nie zmieniać.Woda nie wchodzi w skład majonezu. Jak już, proponuję dodać więcej oleju.

  • 2016-04-29 Sławomir Wers

    Jezeli dodalem Wody bo było za zadzadkie. To nic nie stanie majonezu.

  • 2015-05-04 Kasia ze Smacznej Strony

    Jakiś chochlik znowu się wkradł. Poprawione już. Dziękujemy za informację i również pozdrawiamy.

  • 2015-05-02 Mateusz

    w składnikach jest 1/4 w przepisie nadal 1/2 gdybym nie przeczytał komentarza dodałbym pewnie 1/2 ;) pozdrawiam M.

  • 2015-03-31 Kasia ze Smacznej Strony

    Zmniejszyliśmy ilość soli, dziękujemy za czujność.

  • 2014-12-24 Patrycja Stąpór

    Pół łyżeczki soli to za dużo. Strasznie słony wyszedł :/