Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

  • 00:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mąki pszennej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1–2 łyżki przegotowanej wody
    • mąka do podsypywania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Do zrobienia makaronu w domu potrzebujesz: mąki, jajek (na każdą szklankę mąki po jednym jajku i dodatkowo mąkę do podsypywania) i szczyptę soli. Dodatkowo przygotuj trochę ciepłej przegotowanej wody (ok. 1–2 łyżek na szklankę mąki).
2 Mąkę posól i przesiej na stolnicę. Zrób dołek w mące i wbij do niego jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając w razie potrzeby wody lub podsypując mąką.
3 Wyrobione sprężyste ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło i zostaw na pół godziny.
4 Po pół godzinie zacznij rozwałkowywać ciasto partiami na bardzo cienkie placki obficie podsypując je mąką. Ciasto nie może się kleić.
5 Rozwałkowany placek zwiń w luźny rulon i potnij w cienkie plastry. Rozwinięte plastry to gotowy makaron. Przed gotowaniem makaron musi przeschnąć na stolnicy przez ok. 30 min. Po tym czasie jest gotowy do ugotowania. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, wysusz go całkowicie.

Komentarze