Jak zrobić domowy smalec?

Jak zrobić domowy smalec?

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g słoniny
    • 50 g boczku wędzonego
    • 50 g podgardla wieprzowego
    • 1/4 kiełbasy śląskiej
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 g suszonych śliwek
    • 1 łyżeczka majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Słoninę, mięso i kiełbasę pokrój na kawałki i zmiel na grubych oczkach w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę.

2

W rondelku smaż powoli słoninę z mięsem do momentu, aż wytopi się tłuszcz i całość zacznie się rumienić. Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż razem. Jak tylko cebulka zacznie się rumienić, dodaj śliwki suszone. Wymieszaj całość i odstaw. Gdy smalec będzie się chłodził, przypraw go lekko solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.

3

Przemieszaj smalec co jakiś czas tak, by skwarki zastygały na całej powierzchni. Następnie przełóż do słoiczka.


Komentarze