Jak zrobić dżem?

Jak zrobić dżem?

  • 00:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg owoców
    • 500 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Żeby zrobić z owoców dżem, potrzebujesz ok. 500 g cukru na 1 kg owoców. W pierwszej kolejności umyj owoce i w razie potrzeby usuń niepotrzebne gniazda nasienne, szypułki itp.
2 Niektóre z owoców np. jagody potrzebują wcześniejszego zasypania częścią cukru i czasu na puszczenie soku. W ten sam sposób postępuj również z wiśniami.
3 Owoce zagotuj i gotuj na małym gazie do momentu ich rozgotowania.
4 Dosyp resztę cukru (jeżeli nie została wsypana od razu całość) i gotuj do uzyskania właściwej konsystencji.
5 Przelej dżem do wyparzonych wcześniej słoików i zamknij na gorąco. Tak przygotowany dżem jest gotowy do spożycia.

Komentarze