Jak zrobić faworki?

Jak zrobić faworki?

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki
    • 3–4 łyżki śmietany
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób wgłębienie, dodaj żółtka i ocet. Wyrób starannie ciasto, a następnie energicznie uderzaj w nie wałkiem przez co najmniej 15 min, aby wtłoczyć do środka powietrze. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.

2

Schłodzone ciasto pokrój na kawałki. Jeden z nich rozwałkuj, pozostałe przykryj ściereczką. Oszczędnie podsypuj blat mąką i pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym lepiej.

3

Z rozwałkowanych płatów ciasta wykrawaj paski o szerokości 3 cm i długości 9–10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3–4-centymetrowe nacięcie.

4

Przez nacięcie w środku przełóż jeden koniec ciasta. Gotowe faworki przykrywaj czystą ściereczką, aby nie obsychały.

5

Tak przygotowane faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju. Uważaj jednak, aby nie był zbyt gorący, wówczas mogą się spalić. Zrób próbę: włóż na tłuszcz odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie - temperatura jest w porządku. Jeśli ciasto zbrązowieje, to znak, że musisz ostudzić olej.

6

Usmażone faworki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!


Komentarze