Jak zrobić faworkową choinkę?

Jak zrobić faworkową choinkę?

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki
    • 3-4 łyżki śmietany
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto, a następnie wałkuj je, składaj i wybijaj tłuczkiem co najmniej kilka razy.

2

Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj jak najcieniej.

3

Wytnij 10 krążków różnej wielkości. Każdy krążek natnij nierównomiernie w ok. 10 miejscach.

4

Połóż krążki jeden na drugim i lekko dociśnij. Później włóż patyczek do szaszłyków w środek krążków i smaż choinkę na oleju w głębokim tłuszczu, obracając patyczek w palcach.

5

Na koniec możesz udekorować choinkę kolorowymi krążkami z czekolady, wkładając je pomiędzy faworkowe krążki. 


Komentarze