Jak zrobić frużelinę owocową?

Jak zrobić frużelinę owocową?

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g owoców (morele, gruszki)
    • 200 ml wina białego
    • 100 g cukru
    • sok z 1 cytryny
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 10 g żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Żelatynę zalej łyżką wody i odstaw do napęcznienia. Morele i gruszki umyj. Morele przekrój na pół i wyjmij pestki, a następnie przekrój na ćwiartki. Gruszki obierz ze skórki i wydrąż nasiona. Pokrój owoce w średniej wielkości kostkę. W rondelku zagotuj wino z cukrem i dodaj sok z 1 cytryny.

2

Jak tylko płyn odparuje do połowy, zagęść go zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Przygotuj ją z 30 g mąki i 20 ml wody.

3

Gotuj winny kisiel przez chwilę. Wsyp owoce i pozwól im się gotować ok. 20 minut w gęstym sosie.

4

Na koniec dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj delikatnie parę chwil do rozpuszczenia żelatyny. Przełóż owoce do słoiczka i mocno zakręć. Takie owoce są idealne na zimowe desery.


Komentarze