Jak zrobić galaretę z mięsa?

Jak zrobić galaretę z mięsa?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj mięso (mogą być różne rodzaje), jarzynkę (bez kapusty!), czosnek i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i sól).

2

Mięso dokładnie umyj, a jarzyny obierz. Wszystko włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz gaz i na małym ogniu gotuj mięso do miękkości. Najdłużej gotuje się mięso wołowe (ok. 1 godzinę 30 minut, czasem dłużej), potem mięso wieprzowe (1 godzina 20 minut) i najkrócej gotuje się drób (1 godzinę). Jeżeli chcesz zrobić galaretę z kilku rodzajów mięs, zagotuj najpierw wywar z mięsem, które najdłużej się gotuje. Następnie dodawaj kolejno pozostałe gatunki mięs. Na tym etapie przygotowań możesz dodać składniki, które nadadzą smaku galarecie, ale wymagają dłuższego gotowania (np. suszone grzyby, suszony czosnek, suszone śliwki).

3

Po ugotowaniu wyciągnij mięso z wywaru, przestudź, rozdrobnij i ułóż w foremkach. Wywar przecedź i dopraw. Możesz dodać świeży czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i inne przyprawy niewymagające gotowania. Część ugotowanych warzyw możesz dodać do mięsa w foremkach. Do wywaru możesz też dodać nieco żelatyny (nie więcej niż 10 g na litr wywaru). Żelatynę rozpuść w małej ilości wywaru (w razie potrzeby podgrzej, ale nie gotuj), następnie dodaj do reszty wywaru.

4

Kiedy wywar z żelatyną (lub bez) wystygnie, zalej nim przygotowane w foremkach mięso. Poczekaj aż galaretka stężeje, następnie schowaj ją do lodówki. Wyciągnij galaretę z lodówki na 20 minut przed podaniem.


Komentarze