Jak zrobić gorącą czekoladę?

Jak zrobić gorącą czekoladę?

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​100 g czekolady deserowej min. 70%
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 2 g imbiru
    • 1 gałązka mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Obierz imbir i pokrój w plasterki. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj imbir oraz miętę. Śmietanka jest tłusta, dlatego szybko przeniknie aromatem mięty i imbiru. Dzięki temu czekolada na gorąco zyska ciekawy smak.

2

Czekoladę pokrusz na małe kawałki. Wyjmij ze śmietanki wygotowany imbir i miętę.

3

Dopiero teraz dodaj czekoladę i zamieszaj intensywnie rózgą. Uwaga! Nie gotuj już czekolady, by nie stała się matowa i bardzo gorzka. Idealna czekolada powinna być szklista i jedwabista.

4

Przelej czekoladę do szklanki i skosztuj. Możesz udekorować ją miętowymi listkami.


Komentarze