Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?

  • 00:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. wody
    • 250 ml śmietany 30% (opcjonalnie do sosu karmelowego)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Do zrobienia karmelu potrzebujesz cukru i wody w proporcji 1:1 (jedna szklanka cukru na jedną szklankę wody)
2 Przygotuj patelnię z jasnym dnem. Na małym ogniu, mieszając, rozpuść w wodzie cukier.
3 Gotuj syrop na małym ogniu bez mieszania do momentu, aż zacznie ciemnieć od brzegów. Zamieszaj karmel, wyłącznie potrząsając patelnią (nie za długo, bo straci temperaturę i zmieni się w bryłę).
4 Poczekaj, aż karmel nabierze ciemnego złocistego koloru. W tym momencie możesz dolać do karmelu podgrzaną śmietankę (na 100 g cukru 250 ml śmietanki), intensywnie mieszając. Powstanie pyszny sos karmelowy.
5 Jeżeli nie dodasz śmietanki, wylej gotowy karmel na papier do pieczenia i poczekaj, aż zastygnie w pyszne i chrupkie ozdoby karmelowe.

Komentarze