Jak zrobić kluski śląskie?

Jak zrobić kluski śląskie?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania klusek śląskich potrzebne będą ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i mąka ziemniaczana. Nawet jeżeli ziemniaki po ugotowaniu były gniecione, zetrzyj je dodatkowo na tarce o drobnych oczkach.

2

Starte ziemniaki wsyp do miski i lekko ugniatając wierzchem palców, wyrównaj ich powierzchnię.

3

Podziel nożem ziemniaki na cztery części. Wyciągnij na wierzch jedną czwartą ziemniaków.

4

Na miejsce wyciągniętych ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby jej lekko wyrównana powierzchnia sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków.

5

Ziemniaki i mąkę wymieszaj ręką na jednolitą masę.

6

Łyżeczką nabierz porcję ciasta i utocz z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, kciukiem uformuj wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. W ten sposób przygotuj pozostałe kluski.

7

Kluski wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

8

Ugotowane kluski wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej.


Komentarze

Inne porady