Jak zrobić koszyczek z ciasta kruchego?

Jak zrobić koszyczek z ciasta kruchego?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj ciasto kruche, białko z jajka i małą metalową miskę. Miskę owiń folią aluminiową i posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój w cienkie paski.

2

Na misce odwróconej do góry dnem ułóż na krzyż kilka pasków. Miejsce krzyżowania się pasków sklej białkiem.

3

Pomiędzy ułożonymi na misce paskami przepleć kolejne paski, tworząc kratkę. Paski przyklejaj do siebie białkiem.

4

Wystające poza miskę paski skróć do jednakowej długości i zwiń w małe ślimaki. Wstaw miskę do nagrzanego do 180° piekarnika. Upiecz koszyczek na złoto.

5

Koszyczek ściągnij z miski razem z folią. Następnie delikatnie usuń folię.


Komentarze