Jak zrobić kruche ciasto?

Jak zrobić kruche ciasto?

  • 00:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g mąki
    • 60 g masła
    • 1 żółtko
    • 20 g cukru pudru lub zwykłego białego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Ciasto kruche możesz zrobić w wersji słodkiej lub słonej. Przykładowe proporcje w cieście na słono to: na 100 g mąki –
55 g masła, 1 żółtko (lub łyżka śmietany), szczypta soli. Ciasto na słodko: na 100 g maki – 20 g cukru pudru (lub zwykłego cukru), 60 g masła, 1 żółtko (lub łyżka śmietany).
2 Przygotowanie ciasta kruchego rozpocznij od wymieszania suchych składników i wysypania ich na stolnicę. Do suchych składników dodaj zimne masło (lub margarynę) i posiekaj.
3 W górce mąki posiekanej z masłem zrób dołek. Wlej do niego mokre składniki. Energicznie wyrób gładkie ciasto. W czasie wyrabiania w razie potrzeby możesz dodać kilka kropel wody.
4 Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i schowaj na min. 30 minut do lodówki.
5 Po wyciągnięciu ciasta z lodówki możesz śmiało je rozwałkować i poddawać dalszej obróbce.

Komentarze