Jak zrobić marynatę do śledzi?

Jak zrobić marynatę do śledzi?

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​100 ml wody
    • 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
    • ziele angielskie
    • anyż
    • ​pieprz
    • 100 g mieszanki grzybów (podgrzybki, kurki, borowiki)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 cebule
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 50 ml octu winnego 6%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Cebulę pokrój w piórka i przypraw pieprzem, a czosnek pokrój w paseczki. Do rondelka wlej wodę i dodaj cebulę.

2

Jak tylko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj ziele angielskie, anyż, czosnek i grzyby.

3

Zagotuj marynatę i dodaj ocet. Nie przyprawiaj marynaty solą, ponieważ śledzie z natury są słone. Dodaj gałązkę natki pietruszki. Odstaw marynatę do ostygnięcia.

4

Zalej marynatą śledzie i na wierzch wlej olej lniany. Śledzie powinny marynować się przynajmniej 48 godzin.


Komentarze