Jak zrobić masę makową?

Jak zrobić masę makową?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Mak opłucz na gęstym sitku. Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Możesz chwilę pogotować na małym ogniu.

 

2

Kiedy mak zacznie pękać, wyłóż sitko lnianą ściereczką i przecedź, a następnie nie za mocno odciśnij mak.

3

Przełóż mak do makutry i zacznij ucierać. Ucieraj tak długo, aż mak wypuści mleczko i masa stanie się lekko lepka. Możesz oczywiście zamiast tego zmielić mak w maszynce, ale nawet dwukrotne mielenie nie da takiego efektu jak ręczne ucieranie.

4

Do utartego maku dodaj miód do smaku – tyle, ile lubisz – i bakalie. Taką masę możesz dodać do kutii, pierogów lub upiec z niej makowca.

 


Komentarze