Jak zrobić masło?

Jak zrobić masło?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj słodką śmietankę co najmniej 30%, kawałek folii spożywczej, słoik z pokrywką i niewielką ilość zimnej, przegotowanej wody.

2

Śmietankę wlej do słoika.

3

Przykryj słoik najpierw kawałkiem folii, a następnie mocno zakręć.

4

Poruszaj miarowo słoikiem w górę i w dół, z boku na bok przez ok. 15 min. Im większa ilość śmietanki, tym dłużej trwa mieszanie.

5

Po jakimś czasie śmietanka rozdzieli się na płynną serwatkę i masło. Odlej serwatkę.

6

Do słoika z masłem wlej trochę zimnej wody i odcedź masło na sitku. W ten sposób spłuczesz z masła resztki serwatki. Masło przełóż do maselniczki i przechowuj w lodówce.


Komentarze