Jak zrobić nutellę?

Jak zrobić nutellę?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • orzechy
    • migdały
    • kakao
    • olej kokosowy lub kawałki awokado
    • cukier lub miód
    • kilka łyżek mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotowanie nutelli rozpocznij od orzechów. Trzeba je uprażyć i w miarę możliwości pozbawić skórek. W przypadku migdałów najpierw je zblanszuj i obierz a potem upraż. Uprażone orzechy zmiksuj w blenderze. Możesz zetrzeć je nawet na masło. Jeżeli twój blender nie jest w stanie zmiksować tak dokładnie orzechów, dodaj do masy nieco oleju kokosowego lub kilka kawałków awokado. Mniej dokładne zmiksowanie orzechów powoduje, że nutella jest mniej smarowna, ale nie wpływa to na jej smak.

2

Po zmiksowaniu orzechów czas na słodzenie i kakao. Do posłodzenia nutelli możesz wykorzystać zarówno wszelkiego rodzaju cukry, syropy, miody i słodziki, jak i naturalną słodycz daktyli lub bananów. W przypadku kiedy wykorzystasz daktyle lub banany pamiętaj, że dodatkowo zagęszczą i skleją one masę.

3

Ilość dodanego kakao, to sprawa indywidualna. Im jest go więcej, tym bardziej nutella staje się wytrawna. Dodanie kilku łyżek przegotowanego mleka sprawi, że konsystencja nutelli będzie nieco lżejsza i stanie się ona bardziej smarowna, ale nie jest to konieczne.

4

Domową nutellę przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce. Pamiętaj, że tę z dodatkiem mleka i świeżych owoców należy zjeść nieco szybciej, tzn. w ciągu 2–3 dni.


Komentarze