Jak zrobić ocet jabłkowy?

Jak zrobić ocet jabłkowy?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki. Nie obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki.

2

Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.

3

Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok.

4

Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu.

5

Po około 4 tygodniach, kiedy zapach alkoholu zniknie, przecedź ocet jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie.

6

Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj.


Komentarze