Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 2 łyżki mleka
    • 1/2 łyżeczki masła
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Jajka wbij w całości do miseczki, dolej mleko, posól i lekko wymieszaj widelcem. Na tym etapie możesz też dodać świeże posiekane zioła, ale niekoniecznie.

2

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Kiedy masło zacznie się lekko pienić, wylej na patelnię masę jajeczną i postaw na średnim gazie. Przed wylaniem masy na patelnię masło nie może się zrumienić.

3

Omlet będzie się powoli ścinał. Nie mieszaj go, ani nie dziuraw środka (to nie jajecznica!). Kiedy powierzchnia omleta zacznie się ścinać, na połowę nałóż farsz. Mogą być to np. świeże warzywa.

4

Od razu przełóż omlet na talerz. W tym celu zsuń najpierw z patelni połowę omleta przykrytą farszem, a następnie, przesuwając patelnię w drugą stronę, zsuń drugą połowę, składając omlet od razu na pół.

5

Omleta podawaj wyłącznie na ciepło!


Komentarze

  • 2015-05-07 anonim

    zrobiłem i pyszny

  • 2015-01-13 niki

    Mniam;)

  • 2015-01-13 niki

    Soper omlet!!!!