Jak zrobić oponki?

Jak zrobić oponki?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mąki
    • 100 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8 łyżek oleju
    • 8 łyżkek mleka
    • 2 łyżki serka waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj w misce z cukrem, olejem, mlekiem i serkiem waniliowym. 

2

Składniki mieszaj łyżką, aż dobrze się połączą, a następnie zagnieć dłońmi ciasto na gładką masę.

3

Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.

4

Szklanką lub kubeczkiem wykrawaj krążki, w ich środkach wykrawaj mniejsze - np. kieliszkiem zwykłym lub kieliszkiem do jajek.

5

Oponki smaż na dość wolnym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

6

Gotowe oponki możesz udekorować lukrem i kolorową posypką.


Komentarze