Jak zrobić piernikową chatkę?

Jak zrobić piernikową chatkę?

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • ​125 g margaryny
    • 1 jajko
    • 400 g mąki
    • 120 g cukru pudru
    • 190 ml płynnego miodu
    • 20 g kakao
    • 1 op. przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:

    • 2 jajka
    • 240 g cukru pudru

    Dodatkowo:

    • gotowy placek piernikowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami ciasta. Następnie dodaj do mąki margarynę i posiekaj. Dodaj miód i jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj na 30 minut do lodówki.

2

Przygotuj szablony ścian i dachu z papieru. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3–4 milimetrów na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście połóż szablon i nożem do krojenia pizzy wytnij części chatki. Foremkami do wykrawania pierniczków wytnij okienka. Usuń nadmiar ciasta i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 4–5 minut.

3

Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder. Jedno białko zacznij ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 120 g cukru pudru. Ucieraj, aż powstanie gęsty lukier. Kolejne porcje lukru ucieraj dopiero po zużyciu poprzedniej. Przełóż lukier do szprycy lub po prostu do woreczka z odciętym narożnikiem.

4

Wystudzone części chatki ozdób lukrem. Postaw ściany chatki, wbijając je w gotowy placek piernikowy i sklejając dużymi porcjami lukru. Na koniec zaklej wszystkie szczeliny grubszą warstwą lukru.

5

Dach przedziurkuj delikatnie w dwóch miejscach na szczycie i zwiąż białą tasiemką. Umocuj dach na szczycie chatki przy pomocy lukru.


Komentarze