Jak zrobić piernikowy wieniec?

Jak zrobić piernikowy wieniec?

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g zimnego masła
    • 20 ml mleka
    • 1 cm korzenia imbiru
    • 1 pomarańcza
    • 180 g mąki + garść do podsypywania
    • 50 g brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 g ciasta na pierniczki

    Lukier:

    • 1 białko
    • 250 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Obierz imbir ze skórki i zetrzyj na tarce. Z pomarańczy otrzyj skórkę.

2

Posiekaj masło z mąką, dodaj imbir, skórkę z pomarańczy, mleko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj na 30 minut do lodówki.

3

Rozwałkuj ciasto imbirowe na placek grubości 0,5 cm i wytnij duże serduszka. Ciasto piernikowe również rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego koło o średnicy ok. 15 cm i małe serduszka. Piecz wszystkie ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°. Ciastka imbirowe przez ok. 10 minut, a pierniczki 4–6 minut.

4

Mikserem ubij białko. Dodaj cukier puder i utrzyj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj barwnik spożywczy. Wystudzone ciasteczka przystrój lukrem. Następnie tym samym lukrem przyklej ciasteczka do piernikowej obręczy. 

5

 Do obręczy przywiąż tasiemkę.


Komentarze