Jak zrobić pierogi?

Jak zrobić pierogi?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 ml gorącej wody
    • 3 szkl. mąki
    • 1 jajko (niekoniecznie)
    • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
    • 1 szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Zmieszaj składniki i wyrób ciasto. Rozwałkuj i podsypuj je mąką z obu stron, dzięki temu nie będzie się przyklejało do stolnicy i wałka.

2

Ciasto powinno być cienkie i elastyczne.

3

Wycinaj w cieście krążki, np. za pomocą szklanki.

4

Zdejmij pozostałości rozwałkowanego ciasta, a wycięte krążki przykryj czystą ściereczką kuchenną, dzięki temu nie wyschną.

5

Do wyciętych krążków nakładaj farsz uważając, aby nie wystawał poza ciasto.

6

Sklejaj pierogi, zaczynając od środka.

7

Dociśnij ciasto mocno na krawędziach.

8

Ostrożnie wkładaj pierogi partiami do wrzącej wody i gotuj je przez 5 min od momentu wypłynięcia. Pozostałe pierogi ułóż na oprószonej mąką stolnicy i przykryj ściereczką kuchenną, aby nie wyschły.


Komentarze