Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg ziemniaków
    • odrobina soku z cytryny
    • starta cebula
    • warzywa korzeniowe
    • 1 jajko
    • 1–2 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz
    • świeże zioła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Placki ziemniaczane możesz przyrządzić z każdego gatunku ziemniaka, jednak najbardziej nadają się do tego takie gatunki ziemniaka jak bryza, gracja, ibis czy tajfun. Pozostałe gatunki zawierają więcej wody, której część należy odlać po utarciu ziemniaków.

2

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na purée na drobnej tarce lub w malakserze. Do utartych ziemniaków dodaj nieco soku z cytryny, pomoże on zachować jasny kolor ciasta do końca smażenia. Do ziemniaczanego purée możesz dodać też startą cebulę i warzywa korzeniowe.

3

Dodaj 1 jajko i 1–2 łyżki mąki pszennej na 1/2 kilograma ziemniaków. Jeżeli ciasto nadal jest zbyt rzadkie, dodaj po prostu więcej mąki. Dopraw ciasto solą, pieprzem i suszonymi przyprawami lub świeżymi posiekanymi ziołami.

4

Placki usmaż na rozgrzanym oleju lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia cienko posmarowanym olejem.

5

Placki podawaj zaraz po przygotowaniu.


Komentarze