Jak zrobić plastyczną masę cukrową?

Jak zrobić plastyczną masę cukrową?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g cukru pudru
    • 100 g glukozy
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 70 ml wody
    • sitko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj potrzebne składniki.

2

Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.

3

W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.

4

Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj.

5

Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.

6

Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik. Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj.

7

Tak przygotowana masa może posłużyć do pokrywania tortów, jak i do tworzenia mniejszych ozdób cukrowych. Masę zawiniętą w folię przechowuj w lodówce.


Komentarze

  • 2014-11-13 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Biszkopt przed pokryciem masą cukrową powinien być dobrze schłodzony, wtedy lepiej ją przyjmie. Dodatkowo biszkopt należy z wierzchu posmarować cienką warstwą masy maślanej. W tym celu należy 200 g masła utrzeć na gładko z 2 szkl. cukru pudru i odrobiną mleka (do 2 łyżek). Użycie innych mas, np. na bazie bitej śmietany, spowoduje wchłonięcie wody przez masę cukrową i jej rozpuszczenie. Powodzenia słonko :)

  • 2014-11-06 slonko_893

    witam, czy nalezy jakos przygotowac biszkopt przed pokryciem go masa cukrowa??

Inne porady