Jak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania polewy czekoladowej przygotuj kakao, ok. 33 g masła na każdą łyżkę kakao, 1 pełną łyżkę wody i 3 łyżki cukru.

2

Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło, kakao i cukier.

3

Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 min. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.

4

Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na  5 min. Jeżeli uznasz, że to za mało, bo polewa jest zbyt rzadka, odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje. Po tym czasie można pokrywać nią ciasta.


Komentarze