Jak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania polewy czekoladowej przygotuj kakao, ok. 33 g masła na każdą łyżkę kakao, 1 pełną łyżkę wody i 3 łyżki cukru.

2

Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło, kakao i cukier.

3

Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 min. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.

4

Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na  5 min. Jeżeli uznasz, że to za mało, bo polewa jest zbyt rzadka, odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje. Po tym czasie można pokrywać nią ciasta.


Komentarze

Inne porady