Jak zrobić puree ziemniaczane?

Jak zrobić puree ziemniaczane?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Do przyrządzenia 2-4 porcji puree przygotuj 3 duże ziemniaki, około 50 g masła i 50 ml ciepłego mleka. Przyda się również sól i pieprz.
2 Ziemniaki obierz i przekrój na połówki. Włóż do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 min.
3 Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj trzymając je jeszcze przez 2-3 min. na średnim ogniu. Co jakiś czas podrzuć ziemniaki garnkiem, żeby nie przywarły.
4 Do gorących ziemniaków wrzuć masło i wlej ciepłe mleko. Ugnieć i wymieszaj je widelcem.
5 Puree nie jest potrawą, którą można podgrzewać. Dlatego gotowe dopraw pieprzem i podaj od razu po przygotowaniu.

Komentarze