Jak zrobić ravioli?

Jak zrobić ravioli?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Zacznij od przygotowania ciasta. Z mąki semolina durum (400 g), 2 żółtek i 2 łyżek oliwy wyrób gładkie, ale zwarte ciasto. Jeżeli jest za miękkie, dosyp mąki, a jeśli za twarde i nie chce się lepić, dolej odrobinę wody. Rozwałkuj ciasto najpierw grubo, potem przełóż i znów rozwałkuj. Takie wałkowanie powtórz kilka razy, by ciasto stało się sprężyste. Ostatecznie ma mieć formę prostokąta o grubości ok. 0,5 mm.

2

Nałóż dowolny farsz w odstępach dwóch lub trzech centymetrów.

3

Zawiń farsz połową ciasta. Farsz powinien być zwarty – dlatego dodaje się do niego tarty parmezan lub bułkę tartą. Składniki te wchłoną wilgoć głównego składnika.

4

„Wyciśnij” powietrze z pierożków, dociskając ciasto od wewnątrz do zewnątrz, a następnie wokół nadzienia.

5

Radełkiem odetnij kolejne ravioli. 

6

Przytnij też pozostałe brzegi, by zamknąć pierożki z każdej strony. Posyp mąką i rozłóż na desce, aby lekko podeschły przed gotowaniem.


Komentarze