Jak zrobić skórkę pomarańczową?

Jak zrobić skórkę pomarańczową?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj pomarańczę, wodę i cukier. Na 1 pomarańczę przypada 130 ml wody i 50 g cukru. Sparz pomarańczę.

2

Odetnij cienko skórkę i wykrój możliwie najdokładniej białą, spodnią część ze skórki pomarańczy.

3

Skórkę pomarańczową namaczaj przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.

4

Skórki odsącz i pokrój w drobną kosteczkę.

5

Z wody i cukru ugotuj syrop.

6

Dodaj do syropu skórki pomarańczowe. Smaż je na małym ogniu do momentu skarmelizowania się syropu. Pod koniec smażenia dodaj trochę soku z cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone skórki powinny być przezroczyste i aromatyczne.


Komentarze