Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • 300 ml mleka
    • przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

W rondelku podgrzej delikatnie masło. Wsyp mąkę i dalej podgrzewaj, do momentu aż mąka zacznie pachnieć (ok. 2 minut). Uważaj, by nie zrumienić mąki, bo sos stanie się ciemny i będzie miał brązowe plamy. Wlej zimne mleko, bulion i wymieszaj trzepaczką.

2

Zagotuj sos i nie przestawaj mieszać. Poczekaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3

Sos beszamelowy jest idealny do zapiekania warzyw, mięsa i makaronów.


Komentarze