Jak zrobić sos holenderski?

Jak zrobić sos holenderski?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • żółtka jajek
    • 25 g masła na każde żółtko
    • 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Żółtka ubij mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2

Masło rozpuść i mocno podgrzej (do granicy zabulgotania).

3

Gorące masło wlej cienkim strumyczkiem do ubitych żółtek, cały czas mieszając je rózgą. Mieszając, staraj się bardziej gładzić sos niż ubijać. Po wlaniu całego masła mieszaj delikatnie jeszcze przez chwilę do uzyskania właściwej konsystencji. 

4

Sos holenderski można podać do świeżo ugotowanych warzyw, gotowanego mięsa lub jajek w koszulce.


Komentarze