Jak zrobić suflet?

Jak zrobić suflet?

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g sera żółtego typu grujer
    • 50 g ugotowanych ziemniaków
    • 4 jajka
    • 50 g masła
    • 70 g mąki
    • 250 ml mleka
    • przyprawy: sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
    • tłuszcz i bułka tarta do formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Foremki nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 200° bez termoobiegu. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę.

2

Wlej mleko i wymieszaj. Nadal ogrzewaj masę, aż zacznie robić się sprężysta.

3

Dodaj ser żółty typu grujer, starte ugotowane ziemniaki i przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

4

Przygotuj jajka. Rozdziel żółtka i białka. Żółtka dodaj po kolei do masy i wymieszaj. Ważne, by suflet był sprężysty.

5

Białka ubij na sztywną pianę. Warto dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją, a piana będzie trwalsza.

6

Dodaj pianę do masy w 3 etapach, aby mieć pewność, że masa sufletowa jest dobrze napowietrzona. To taki mały sekret na powodzenie sufletu.

7

Przełóż masę delikatnie do foremek do 3/4 ich wysokości. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 min. Suflet będzie idealnie wyrośnięty i zachowa swoją strukturę.


Komentarze