Jak zrobić świecznik z piernika?

Jak zrobić świecznik z piernika?

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g mąki
    • 50 g cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka zmielonego anyżu
    • podgrzewacze zapachowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty

Miód z cukrem podgrzej. Kiedy miód się roztopi, dodaj ok. 1/4 szklanki wody i zagotuj (3 min). Gdy miód trochę ostygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę, łyżeczkę mielonego anyżu i roztrzepane jajo. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość około 3 cm. Na papierze do pieczenia lub zwykłej kartce narysuj mazakiem gwiazdę (możesz też wydrukować kształt gwiazdy), wytnij kształt nożyczkami, przyłóż do ciasta i wycinaj po krawędzi nożem.

Wyjmij świeczki ze środka podgrzewaczy (tyle ile masz gwiazdek). Puste blaszki, które pozostały umyj, wysusz i wetknij po jednej w każdą gwiazdkę. Wycięte pierniki układaj na blasze w równych odległościach (ok. 4 cm). Posmaruj pierniki białkiem za pomocą płaskiego pędzla. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170° przez ok. 20 min. Wyjmij pierniki, ostudź i wyciągnij ze środka blaszkę z podgrzewacza. Teraz możesz w gotowy otwór wcisnąć nowy podgrzewacz. Postaw piernikowy świecznik na stół i zapal świeczkę.

Z podanych składników przygotujesz ok. 5 świeczników.


Komentarze