Jak zrobić świeży domowy chrzan?

Jak zrobić świeży domowy chrzan?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • korzenie chrzanu
    • sok z cytryny
    • przyprawy: sól, cukier, sokz  cytryny
    • kwaśna śmietana
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Świeże korzenie chrzanu umyj i obierz.

2

Obrany chrzan pokrój na kawałki, zawiń szczelnie w folię i schowaj na godzinę do zamrażalnika. Po zmrożeniu ucieranie chrzanu będzie łatwiejsze.

3

Zmrożony chrzan zetrzyj na tarce lub zmiksuj dokładnie w malakserze.

 

4

Utarty chrzan zalej wrzącą wodą zakwaszoną sokiem z cytryny (ok. 25–30 ml na 100 g chrzanu) przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia.

5

Wystudzony chrzan dopraw solą, cukrem i w razie potrzeby jeszcze sokiem z cytryny. Możesz dodać nieco kwaśnej śmietany. 

6

Gotowy chrzan przełóż do wyparzonego słoiczka. Przechowuj w lodówce pamiętając, że chrzan ze śmietaną trzeba zużyć nieco szybciej.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze