Jak zrobić zakwas buraczany?

Jak zrobić zakwas buraczany?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 lub 3 dorodne buraki
    • kilka ząbków czosnku
    • przyprawy (pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy po kilka sztuk)
    • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Buraki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Ząbki czosnku obierz.

2

W dużym słoju ułóż plastry buraka na przemian z przyprawami.

3

Na wierzch wsyp sól i zalej całość 3 szklankami gorącej, ale nie wrzącej wody. Przykryj słoik gazą i odstaw na tydzień. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, dodaj do buraków pokruszoną kromkę chleba razowego, wtedy zakwas ukisi się już po 5 dniach.

4

Ukiszony zakwas przecedź przez sitko wyłożone gazą. Następnie przelej go do butelek i przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 tygodni.


Komentarze