Jak zrobić zakwas na żur?

Jak zrobić zakwas na żur?

  • 00:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g mąki razowej
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
    • czosnek
    • kromka chleba razowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do dużego wyparzonego słoika wsyp żytnią mąkę razową.

2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i czosnek.

3

Na każde 100 g wsypanej mąki wlej dwie szklanki przegotowanej, letniej wody.

4

Żeby przyśpieszyć proces kiszenia, możesz dodać pokruszoną kromkę żytniego chleba razowego.

5

Przykryj słoik gazą i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu przelej zakwas do butelki i schowaj do lodówki. 


Komentarze