Jak zrolować boczek do pieczenia?

Jak zrolować boczek do pieczenia?

  • 00:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg boczku wieprzowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Umyj boczek i dokładnie odsącz na ręczniku kuchennym. Rozłóż mięso na desce.

2

Ostrym nożem przetnij mięso dokładnie w połowie grubości, od szerszej strony na dwie połowy, ale nie docinaj do końca. Chodzi o rozcięcie boczku na dwa cieńsze płaty.

3

Rozcięte mięso rozłóż i ponownie od połowy rozetnij w połowie grubości na kolejny płat – zarówno z lewej, jak i z prawej strony. Takie rozcięcie pozwoli uzyskać roladę z ładnym równomiernym rozłożeniem mięsa i tłuszczu, co zapewni soczystość.

4

Teraz dopiero można przyprawić mięso i faszerować według przepisu.

5

Zroluj boczek od szerszej strony w roladę. Przygotuj nić bawełnianą. Jej długość powinna być zawsze 8 razy dłuższa od rolady. Złóż nić na pół, co da podwójną nitkę do sznurownia.

6

Obwiąż nicią początek rolady i przepuść ją przez oczko od złożonej części. Dociśnij mocno i ponownie zawiń nić wokół boczku w odległości ok. 3 cm, a końcówkę przełóż przez zawiniętą nić jak w pętli. Dociśnij. Postępuj tak, aż dojdziesz do końca rolady. 

7

Odwróć boczek na przeciwną stronę i pozostałą nitkę przepleć przez każdą owiniętą nić. 

8

Na końcu zasznuruj na supełek i jeszcze wyrównaj poszczególne wiązania. Boczek gotowy jest do pieczenia.


Komentarze