Jak zszywać gęś?

Jak zszywać gęś?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Gęś dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przy pomocy pincety pozbądź się resztek piór. Z luźnej skóry przy kuprze oderwij tłuszcz. Możesz wytopić z niego smalec i podsmażyć na nim farsz.

2

Natrzyj gęś od środka marynatą.

3

Luźną skórę przy szyi zawiń, zakrywając otwór pomiędzy płatami piersi i przypnij wykałaczkami.

4

Posadź gęś do góry nogami i napełnij po brzegi farszem.

5

Luźną skórę na brzuchu zepnij wykałaczkami.

6

Następnie pomiędzy wykałaczkami przepleć bawełniany sznurek.

7

Końce sznurka zwiąż pod kuprem - w ten sposób farsz znajdujący się w gęsi będzie bezpieczny w trakcie pieczenia.

8

Wierzch gęsi natrzyj marynatą lub po prostu solą.

9

Podwiąż jeszcze skrzydła.

10

Podwiąż także nóżki i gotowe.


Komentarze