porada.getPelnaNazwa()

Kiszenie produktów

Kiszenie to bardzo skuteczny sposób przedłużania trwałości warzyw, a opiera się on na procesie fermentacji.

test

A teraz garść informacji, które na pewno Ci się spodobają... Kiszenie pozwala zachować większość substancji odżywczych na takim samym poziomie, jak w produktach pierwotnych. Produkty poddane kiszeniu są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A. Mają dużą zawartość błonnika i kwasu mlekowego, co wpływa na regulację przemiany materii i efektywne spalanie kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem, a dzięki temu sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto za sprawą kwasu mlekowego kiszonki, jako naturalny probiotyk, regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i usuwanie produktów przemiany materii.

Wbrew pozorom, specyficzny zapach kiszonek, częściowo związany z wonią zawartej w nim siarki, uznany przez niektórych za wadę, to kolejna zaleta tak przetworzonych produktów. Siarka to przecież moc dobroczynności dla Twojej skóry, włosów i paznokci.

 

Kisić możesz tradycyjnie kapustę i ogórki, ale również grzyby, paprykę, pomidory i jabłka. 

Komentarze