porada.getPelnaNazwa()

Mrożenie produktów

Mrożenie to najszybszy i bardzo prosty sposób na przechowanie produktów, które lubisz zawsze mieć pod ręką.

test

 

Blanszowanie takich produktów, jak: bób, groszek, grzyby, fasola szparagowa, szparagi, marchew, kalafior, włoszczyzna, brukselka, papryka czy buraczki, sprawi, że zachowają one swój wyrazisty kolor i doskonałą konsystencję.

Czego zatem nie powinieneś mrozić?

Pamiętaj, nie wszystko da się spakować do zamrażarki. Z pewnością nie jest to miejsce dla warzyw, które zwykle spożywamy na surowo, takich jak sałata, cebula, rzodkiew, czy ogórek. Podobnie makaron, ryż, ziemniaki (które po odmrożeniu stają się miękkie i nieapetyczne), miękkie sery, śmietana, majonez, seler naciowy czy jajka w skorupkach nie będą czuły się najlepiej w krainie lodu.

 

Mroźne klimaty za to niestraszne takim produktom świeżym, jak: mięsa, ryby, owoce, warzywa, przyprawy. Podobnie zimę lubią zupy, sosy, pieczywo, pierogi, pyzy, knedle, ciasta (a ciasto drożdżowe zarówno przed, jak i po wyrośnięciu), wędliny, pieczone mięsa, farsze, gotowane warzywa, nawet jogurty, tłuste i twarde twarogi i topione sery.

Komentarze